joi, 18 decembrie 2008
Siretul Pascani: afacerile scad
Producatorul de textile Siretul Pascani a inregistrat in primul semestru un profit net de circa 435.000 de lei, fata de pierderile de 2,5 de milioane de lei raportate in prima jumatate a anului trecut, si o cifra de afaceri in scadere cu 20%, de 11,5 milioane lei (3,2 mil. euro). In primele sase lunale anului trecut compania a avut o cifra de afaceri de 14,4 mil. lei. La finele lui 2005, cifra de afaceri a firmei era de 25,8 mil. lei, in scadere cu 41%, iar profitul insuma aproximativ 317.000 lei, fata de nivelul de aproape un milion de lei, din anul precedent. Siretul are ca actionari principali SSIF Broker si SIF Transilvania. Societatea este listata la Categoria a II-a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), capitalizarea bursiera a firmei fiind de 11,7 mil. lei (3,3 mil. euro).
Profitul Compa a scazut cu 25%
Compa Sibiu, unul din principalii producatori de piese auto din Romania, a inregistrat un profit net de aproape 1 mil. euro (3,46 mil. lei) pe primul semestru, in scadere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a avut o scadere de aproximativ 3%, pana la 32,2 mieuro (118 mil. lei) in perioada ianuarie-iunie comparativ cu primul semestru al anului 2005. In lei, evolutia cifrei de afaceri a fost pozitiva, de 1%. Rezultatele la sase luni vin dupa o diminuare cu 40% a profitului net pe primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, evolutie pusa pe seama aprecierii leului fata de euro, potrivit afirmatiilor anterioare ale oficialilor Compa. Livrarile la export ale societatii reprezinta peste 60% din vanzarile totale. Profitul net realizat de companie anul trecut a fost de 1,38 mil. euro (5 mil. lei), fiind in totalitate reinvestit, potrivit raportului pe 2005. Compa este detinuta in proportie de 51,19% de catre asociatia salariatilor (PAS). Actiunile Compa sunt listate la Bursa, capitalizarea bursiera fiind de 41,9 mil. euro. Printre actionari se mai numara fondurile de investitii Broadhurst Investment si Lindsell Enterprises, care controleaza impreuna 7,21% din actiuni, precum si Hiposwiss Fund cu 9,99%.
Crestere Cominco de 45%
Cominco Bucuresti, companie specializata in lucrari de montaj, a raportat pentru primul semestru o crestere cu 45% a cifrei de afaceri pana la 13,6 mil. euro, potrivit reprezentantilor societatii. Reprezentantii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru comentarii. Compania si-a ma jorat anul acesta capitalul social cu 2,2 milioane de lei (600.000 de euro), ajungand in prezent la circa 4,7 mil. lei (1,3 mil. euro). Compania este detinuta in proportie de 96,6% de persoane fizice, restul fiind detinut de SIF Muntenia, in proportie de 2,5%, sau SC Bivalent cu 0,15%. Societatea Cominco a fost infiintata in 1962 si are ca obiect de activitate constructii industriale, civile, edilitare, energetice, rutiere, hidrotehnice si de montaj. Compania are in prezent 460 de angajati, fata de 500 in anul precedent. Actiunile companiei sunt listate pe piata Rasdaq, ultima tranzactie fiind derulata la pretul de 7,1 lei. La aceasta valoare, capitalizarea bursiera a companiei este de 2 mil. euro.
Afaceri Ductil de 19 mil. euro in sase luni
Ductil Buzau a raportat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 66,1 milioane lei (18,7 milioane de euro), in crestere cu 11% fata de valoarea de 59,5 milioane lei din perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei. Compania a inregistrat un profde 9,1 milioane lei (2,6 milioane de euro), mai mare cu 22% comparativ cu profitul de 7,4 milioane lei aferent primului semestru din 2005. Veniturile companiei au inregistrat o crestere cu 12%, de la 60,5 mil. lei in primele sase luni ale anului trecut la 67,9 mil. lei in 2006. Firma produce sarme si produse derivate in cadrul combinatului Otelu Rosu, dupa ce a inchiriat, in martie 2004, mai multe active ale platformei industriale. Societatea a fost infiintata in 1999, prin divizarea si privatizarea fostei Intreprinderi de Sarma si Produse din Sarma din Buzau. Cele doua firme rezultate sunt Ductil, producator de electrozi de sudura, si Ductil Steel. Ductil este detinut de Air Liquide Welding, prin intermediul Fro SRL Italia, cu 71,35% din capital. Un actionar semnificativ este fondul de investitii Broadhurst, cu o detinere de 11,23%.
Cresc pierderile la THR Marea Neagra
Societatea Turism Hoteluri Restaurante (THR) Marea Neagra, controlata de SIF Transilvania, a inregistrat o cifra de afaceri de 5,27 mil. lei (aproximativ 1,5 mil. euro) pe primul semestru al anului curent, in scadere cu circa 13% fata de valoarea realizata in aceeasi perioada a anului trecut. Compania a inregistrat o pierdere de 6,57 mil. euro (1,8 mil. euro), in crestere cu 15% fata de indicativul precedent. THR Marea Neagra si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 41,2 mil. lei (11,8 mil. euro), nivel apropiat de cel din 2005, cand a inregistrat aproape 41 mil. lei (11,5 mil. euro). Totodata, compania estimeaza un profit net de 3,36 mil. lei (0,94 mil. euro) si cheltuieli totale de 37,1 mil. lei (10,45 mil. euro). Firma a fost infiintata in urma fuziunii prin absorbtie dintre Eforie SA si alte patru firme de pe litoral - Venus, Saturn, Miorita Estival 2002 si Carmen Silva - si este controlata in proportie de 87% de SIF Transilvania. In patrimoniu THR Marea Neagra intra 42 de hoteluri, 31 de restaurante si doua aqua park-uri.
Tranzactie cu 5% din Romanta Estival
Un pachet de actiuni reprezentand 4,9% din capitalul social al Romanta Estival 2002 Neptun a fost transferat pe piata Rasdaq, la mijlocul sedintei bursiere de ieri, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 555.000 lei (circa 157.000 euro). Cele 300.000 de actiuni au fost schimbate in cadrul unei singure tranzactii, pe piata negocierilor extrabursiere, la un pret de 1,85 lei pe titlu, acelasi nivel ca la inchiderea sedintei precedente. Tranzactia cu actiunile Romanta acoperea, la ora 13:30, circa 25% din lichiditatea totala a pietei Rasdaq. Romanta Estival 2002 este una dintre societatile desprinse din compania Neptun-Olimp si privatizata in anul 2002. SIF Transilvania a vandut, in luna iulie, un pachet de aproape 40% din actiunile societatii Romanta Estival 2002 din Neptun, contra sumei de trei milioane de lei, iesind astfel din structura actionariatului companiei. Potrivit celor mai recente date ale Rasdaq, actionarul majoritar al firmei, cu 78,9% din capital, este Certinvest SRL, impreuna cu Bucegi SA Ploiesti, European Drinks si Ioan Micula.
Uzuc vrea sa prelungeasca creditele
Actionarii Uzuc Ploiesti ar putea aproba la 11 septembrie prelungirea unor credite in valoare de un milion de euro si 2,3 mil. lei care vor fi garantate cu valori mobiliare. In acelasi timp, actionarii companiei vor discuta propunerea de acordare a unei facilitati noi de credit in valoare de 0,5 mil euro si stabilirea unor garantii mobiliare in favoarea BRD-Group Societe Generale. Pentru creditul in lei, contractat de la BCR, actionarii firmei vor discuta de asemenea stabilirea unor garantii mobiliare. Actionarii firmei au respins la inceputul lunii iulie propunerea de retragere a titlurilor companiei de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, pentru ca firma nu indeplineste conditiile in acest sens. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis, la jumatatea lunii iunie, ca firmele isi vor putea retrage actiunile de la tranzactionare prin votul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor doar daca titlurile au valori mici de tranzactionare. Titlurile UZUC sunt incluse pe BVB la categoria nelistate. Compania produce utilaje si linii tehnologice. Actionarul majoritar este firma A1 Impex din Cluj-Napoca.
Afacerile Amonil au scazut cu 11%
Amonil Slobozia a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 146,3 milioane lei (41,3 milioane de euro), in scadere cu 11% fata de nivelul de 164,4 milioane lei raportat in perioada similara a anului trecut, si pierderi de 3,8 milioane lei (un milion de euro). Compania a obtinutin primul semestru al anului trecut un profit net de 4,5 milioane de lei, potrivit datelor companiei. Veniturile firmei au scazut cu 9% in primele sase luni din 2006, la 149 milioane lei, in timp ce cheltuielile s-au diminuat cu aproape 4%, la 152,8 milioane lei. Amonil produce ingrasaminte chimice cu azot (uree, azotat de amoniu, dar si ingrasaminte lichide), cea mai mare parte a productiei fiind exportata. Principalii actionari ai Amonil sunt Romferchim si Eurotrading Chemicals, care detin fiecare cate 28% din titluri.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Siretul cauta bani pentru a face fata concurentei din China
Siretul Pascani, companie specializata in productia de perdele si confectii, este in cautare de fonduri pentru a-si finanta activitatea, dar si pentru a intra pe noi segmente ale produselor textile. Pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor care va avea loc la inceputul lunii viitoare se afla si propunerea de dezmembrare si vanzare a capacitatilor de productie nefolosite.
Siretul vrea sa realizeze un joint-venture cu o companie straina pentru producerea de tricotaje, spune Dan Berinde, reprezentantul in Consiliul de Adminstratie al Broker Cluj, unul dintre actionari. El afirma ca strainii le-au propus acest parteneriat in care ar urma sa vina cu aportul de utilaje, dar ca nimic nu este finalizat.
Siretul vrea sa realizeze un joint-venture cu o companie straina pentru producerea de tricotaje, spune Dan Berinde, reprezentantul in Consiliul de Adminstratie al Broker Cluj, unul dintre actionari. El afirma ca strainii le-au propus acest parteneriat in care ar urma sa vina cu aportul de utilaje, dar ca nimic nu este finalizat.
QVT a intrat la vanzare pe Flamingo
Fondul american de investitii QVT Fund a vandut un pachet de 2 milioane de actiuni ale retailerului de electronice si electrocasnice Flamingo International Bucuresti (FLA). Pretul la care s-a perfectat tranzactia a fost de 0,42 lei/actiune, americanii incasand astfel peste 800.000 (260.000 euro) in urma vanzarii actiunilor.
QVT Fund, care a fost unul dintre principalii cumparatori de actiuni Flamingo in ultimul an, ajungand sa detina aproximativ 15% din companie, a vandut in ultima luna aproximativ 9 milioane de actiuni, la un pret de peste 0,4 lei/actiune.
QVT Fund, care a fost unul dintre principalii cumparatori de actiuni Flamingo in ultimul an, ajungand sa detina aproximativ 15% din companie, a vandut in ultima luna aproximativ 9 milioane de actiuni, la un pret de peste 0,4 lei/actiune.
Un administrator al Impact a vandut actiuni de 320.000 de euro
Romulus Posteuca, membru in consiliul de administratie al companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti (IMP), a vandut in ultimele doua sedinte de tranzactionare actiuni ale companiei in valoare de 1 mil. lei (321.000 de euro). Posteuca a vandut 750.000 de actiuni, reprezentand 0,075% din capitalul Impact, la pretul de 1,34 lei/actiune. Posteuca detine putin peste 1% din capitalul social al Impact, participatia sa valorand pe Bursa circa 4,25 mil. euro. Titlurile Impact au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 1,33 lei/actiune, capitalizarea companiei ridicandu-se la aproape 425 mil. euro.
Stefan Popescu a mai dat actiuni Turbomecanica de 330.000 euro
Stefan Popescu, directorul de dezvoltare al producatorului de componente pentru motoare de aeronave Turbomecanica Bucuresti (TBM), a fost raportat ieri pe Bursa cu vanzarea unui pachet de peste 1,3 mil. actiuni Turbomecanica, reprezentand circa 0,36% din capitalul social. Pachetul a fost vandut pe B ursa pentru suma de 1 mil. lei (circa 330.000 euro), la un pret mediu de 0,78 lei/actiune. Stefan Popescu este unul dintre principalii vanzatori ai acestor titluri in ultima perioada, de la finele anului trecut el incasand circa 4,7 mil. lei (1,4 mil. euro) pe un pachet de 1,68% din actiunile Turbomecanica. Mai multi membri din conducerea companiei au vandut dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor de la finele anului trecut, circa 7,1% din companie, pentru care au incasat in total 27,1 mil. lei (8,2 mil. euro). Actionarul principal al Turbomecanica este Radu Viehmann, directorul general al companiei, cu 25,87% din actiuni.
SIF-urile au luat Biofarm de 230.000 de euro
SIF Moldova si SIF Oltenia au cumparat in primele doua sedinte de tranzactionare ale saptamanii actiuni ale companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti (BIO) in valoare de 233.000 de euro reprezentand circa 0,18% din capitalul social al companiei. Titlurile Biofarm au inregistrat cresteri semnificative pe parcursul celor doua sedinte, care au continuat si ieri, cand actiunile producatorului de medicamente au castigat 6,5% pe fondul unei lichiditatI ridicate. SIF Oltenia a cumparat marti un pachet de aproape 400.000 de actiuni Biofarm, in valoare de peste 100.000 de euro, iar SIF Moldova a cumparat in doua zile 470.000 de actiuni, pentru care a platit in jur de 130.000 de euro. SIF Oltenia este cel mai important actionar al Biofarm cu 14,22% din actiuni, in timp ce SIF Moldova are o participatie de 10,6%. SIF Banat-Crisana detine, de asemenea, 10% din actiuni. Capitalizarea Biofarm se ridica in prezent la 168 mil. euro, luand in calcul si majorarea de capital derulata de companie.
Oil Terminal, admisa la prima categorie a Bursei
Operatorul portuar Oil Terminal Constanta (OIL) a primit ieri avizul favorabil din partea Comisiei de Admitere la Tranzactionare, in vederea promovarii actiunilor la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti. Reprezentantii companiei au declarat in trecut ca au luat decizia de promovare la categoria I pentru a da un plus de vizibilitate titlurilor, respectiv atragerea mai usoara a fondurilor de pe Bursa la proiectele pe care acestia le au in vedere pentru perioada urmatoare.
Cargill Cereale cere 1 mil. euro de la actionari
Conducerea Cargill Cereale propune actionarilor majorarea capitalului social, prin aporturi in numerar de pana la 3,41 mil. lei (1,09 mil. euro), in schimbul carora compania va emite actiuni noi. Actionarii au fost convocati la 9 august, pentru a discuta majorarea capitalului, care ar urma sa ajunga la 37,58 mil. lei. Cargill Incorporated, actionarul majoritar al Cargill Cereale, si-a marit recent participatia de la 93,94%, la 94,75%, in cadrul unei oferte publice de cumparare derulate in perioada 11 iunie-6 iulie. Compania a oferit 4,14 mil. lei pentru preluarea unei participatii de 6,06%, insa a reusit sa cumpere doar 0,81% din capitalul Cargill Cereale, pentru care a platit putin peste 555.000 de lei. Cargill Cereale a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 21,37 mil. lei (circa 6 mil. euro), in scadere de peste trei ori fata de anul precedent, iar pierderile companiei au urcat la aproape 9,74 mil. lei.
Catalin Chelu a luat o treime din Altur Slatina
Mai multe firme controlate de omul de afaceri Catalin Chelu din Galati au preluat ieri de la SIF Oltenia pachete de actiuni reprezentand peste 30% din capitalul turnatoriei de aluminiu Altur Slatina, afirma experti din piata. Actiunile valoreaza peste 7 milioane de euro.
Pachetele de actiuni cumparate de omul de afaceri erau vanate si de grupul german Honsel care produce, ca si Altur, piese auto din aluminiu. Germanii negociau de mai multe luni cu SIF Oltenia preluarea Altur.
Pachetele de actiuni cumparate de omul de afaceri erau vanate si de grupul german Honsel care produce, ca si Altur, piese auto din aluminiu. Germanii negociau de mai multe luni cu SIF Oltenia preluarea Altur.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)