Fondul polonez de investitii Enterprise Investor ar fi vrut sa marcheze exitul din producatorul de soft Siveco anul acesta, insa ofertele primite sub pragul de profitabilitate tintit de fond alaturi de declinul burselor regionale au amanat momentul tranzactiei.
"Am fi vandut Siveco si anul acesta, dar ofertele primite nu au fost indeajuns de tentante. Nu exista o presiune pentru vanzarea companiei pentru ca orizontul nostru de asteptare este in medie de patru ani si jumatate. Astfel ca vom vinde atunci cand vom primi o oferta avantajoasa sau cand piata de capital va da semne de revenire astfel incat sa putem face un IPO", a declarat Cristian Nacu, partener la compania Enterprise Investors, unul dintre cei mai importanti investitori de private equity din Europa Centrala si de Est.
In 2005 Enterprise Investors, prin intermediul fondului Polish Enterprise Fund V (PEF V), a intrat in actionariatul Siveco intr-o tranzactie combinata de preluare de actiuni si majorare de capital, detinand in prezent 22,5%. Siveco este in prezent cel mai mare producator de soft local, cu afaceri estimate pentru anul in curs de 84 mil. $. La sfarsitul anului trecut, Siveco a inceput procesul de extindere a activitatii in afara granitelor tarii. In primavara, Siveco a preluat compania bulgareasca de IT Latona pentru 2 mil. euro.
"Tinta noastra este sa nu scadem niciodata sub performantele anterioare, care s-au ridicat in medie la un multiplicator de peste 2,5 al investitiei. Siveco este o companie performanta, astfel ca nu vedem niciun motiv pentru a cobori tinta", a mentionat Nacu.
Polonezii nu scot insa din discutie posibilitatea unei Oferte Publice Initiale (IPO) de vanzare a actiunilor pentru marcarea exitului din Siveco, declinul dramatic al pie-telor regionale de capital facandu-i sa mai astepte. "Nu ne-am decis inca asupra bursei unde se va derula IPO-ul. Poate fi cea de la Bucuresti sau cea de la Varsovia, sau poate chiar o listare dubla pe cele doua burse. Astazi insa piata de IPO-uri la nivel international trece prin momente grele si noi am amanat o serie de IPO-uri programate pentru anul acesta", a explicat Nacu.
Intrat pe piata locala in 2005, cand fondul a achizitionat o participatie minoritara la Orange in valoare de 20 de milioane de euro, Enterprise Investors a investit 100 de milioane de euro pana in prezent. Cu un multiplicator de aproape 4 marcat la iesirea din Orange, prima investitie in Romania a fost si cea mai profitabila pentru polonezi.