vineri, 27 martie 2009

Madonna vrea să joace într-un remake la Casablanca

place să şocheze. De-a lungul vremii, şi-a făcut o rieră din asta. Numai că, de regulă, Madonna şochează la modul pozitiv. Sătulă de atâtea surprize plăcute, regina muzicii pop s-a gândit, probabil, că e timpul să facă o schimbare. Să comită un gest care să bulverseze umanitatea de să nu-şi mai revină prea curând. S-o fi gândit temeinic, o fi analizat problema din toate unghiurile, o fi făcut cercetări de piaţă aprofundate, fiindcă i-a ieşit: a hotărât că vrea să joace într-un remake la Casablanca.

Au trecut 66 de ani de când în cinematografe făcea furori originalul. Pelicula din ’42, cu superbii Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart, două jumătăţi ale unui întreg antologic. Premiat cu trei Osruri şi alte 28 de trofee, filmul lui Michael Curtiz avea să devină un reper al cinematografiei din veacul trecut.

Şi Madonna e un reper, dar unul al industriei muzile. Nenumăratele ei performanţe şi recorduri obţinute în branşă ar trebui să-i fie de-ajuns. Numai că suverana zonei sonore ţine morţiş să mai facă valuri şi pe teritoriul altora. E drept că are antecedente, însă nici acest detaliu nu e tocmai în favoarea ei. Cea mai recentă aventură cinematografică a divei, Swept Away (2002), i-a adus o Zmeură de Aur pentru „măiestrie” actoricească.

E drept, a împărţit trofeul cu protejata ei, Britney Spears. Să fie sechelele lăsate de acest fiasco motivul pentru re Madonna e chitită pe o nouă încercare în lumea de celuloid? Poate aşa s-ar explica şi faptul că vedeta nu găseşte nepotrivit să joace un rol pe care Bergman l-a interpretat la 27 de ani, iar ea şi-l va trece în portofoliu, cel mai devreme, pe la vreo 51. (Împlineşte 50 pe 16 august 2008.) Sau decizia de a plasa acţiunea în tulburatul Irak.

Un posibil partener, Harrison Ford

Oricum, în legătură cu viitoarea producţie nu se cunosc, deomdată, alte detalii. Cum ar fi, de pildă, identitatea regizorului. E greu de crezut, însă, că acesta va fi (încă) soţul Madonnei, Guy Ritchie, cel care a coordonat şi Swept Away, „răsplătit”, în total, cu 5 Zmeure. Cât despre un eventual partener de ecran al cântăreţei, nimeni nu îndrăzneşte să facă pronosticuri.

Dacă, însă, Madonna intenţionează să păstreze neschimbat măcar un amănunt din Casblanca, ar trebui să-şi aleagă un coleg cu 16 ani mai în vârstă: aceasta era diferenţa dintre Bergman şi Bogart. Ar rezulta un actor de 66 de ani, ceea ce reduce considerabil „cercul suspecţilor”. Din punct de vedere „istoric”, un star care se califică ar fi Harrison Ford, născut în 1942. Un altul este Paul McCartney, dacă Madonna nu exclude posibilitatea realizării unui musical. De Niro şi Pacino au scăpat ca prin urechile acului: primul e prea „mic” cu un an, celălalt e născut cu 2 prea devreme.

Chiar şi reprezentanţii studiourilor hollywoodiene sunt năuciţi de planurile fostei „fete materialiste”: „Nimeni nu înţelege de ce şi-a pus în cap să refacă un film despre care mulţi cred că este cel mai bun din toate timpurile”. Intenţia Madonnei nu e depăşită în ridicol decât de proiectul unui indian de a moderniza Casablanca în variantă de Bollywood.