vineri, 27 martie 2009

Opera si Safari trec testul Acid3

Noul browser de la Opera a devenit primul browser capabil sa obtina un scor de 100/100 la ultima versiune a testului de compatibilitate cu standardele web, Acid3. El a fost urmat la scurt timp de browserul de la Apple.

Opera lucreaza de anul trecut la versiunea 9.5 a browserului sau pentru PC-uri, care are numele de cod Kestrel. Opera a publicat versiunea alpha a acestuia in septembrie anul trecut, urmata de primul beta in octombrie, versiunea finala urmand sa fie lansata in aceasta vara, la timp pentru a concura cu Firefox 3.

Kestrel a devenit acum primul browser care a reusit sa treaca testul Acid3, ale carui specificatii au fost publicate abia la inceputul lunii martie. Conform lui Lars Erik Bolsta, Head of Core Technology la Opera, echipa de dezvoltatori de la compania norvegiana a lucrat din greu in ultima luna pentru rezolvarea de bug-uri si adaugarea suportului pentru standardele lipsa.

Versiunea preliminara de Opera 9.5 care trece Acid3 va fi disponibila pentru download in urmatoarele saptamani, dupa ce vor mai fi rezolvate unele probleme minore.

La scurt timp dupa Opera, si Apple a anuntat ca ultimul build de Safari, Webkit 31356, a trecut Acid3 cu un scor de 100/100.

Ramane de vazut cum vor influenta aceste rezultate competitia care se anunta din ce in ce mai interesanta in acest an intre browsere. Opera si Firefox vor apare in noi versiuni, iar Safari promite sa devina un concurent serios si pe sistemele cu Windows. Intre timp, Microsoft lucreaza la noul Internet Explorer, care nu se stie daca va apare in acest an. De mentionat ca, in ceea ce priveste standardele, Firefox 3 si IE8 abia au reusit sa treaca testul Acid2, la Acid3 rezultatele celor 2 fiind de 71%, respectiv 18%.