luni, 17 august 2009

BEI alocă 25 milioane euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă în judeţele Cluj şi Sălaj

Banca
Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 25 milioane euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj, potrivit unui comunicat de miercuri al băncii.

Acesta este primul împrumut direct acordat de BEI pentru o un operator de apă din România, respectiv Compania de Apă Someş SA.

Creditul BEI, alături de alte finanţări comunitare obţinute prin Fondul de coeziune, va constitui cofinanţarea pentru extinderea şi reabilitarea sistemului de tratare a apei potabile, construirea şi modernizarea spaţiilor de pompare şi colectarea şi tratarea apei uzate în mai multe localităţi din cele două judeţe, ce vor avea efecte benefice asupra a aproximativ jumătate de milion de persoane.

Proiectul de investiţii, în valoare totală de 196 milioane euro, a beneficiat, de asemenea, în timpul pregătirii sale, de asistenţă în cadrul instrumentului european de finanţare Jeremie, pentru accesul mai uşor la finanţare al IMM-urilor în scopul creşterii competitivităţii economice.

BEI a început colaborarea cu predecesoarea Companiei
de Apă Someş, respectiv Regia Autonomă Judeţeană de Apă Canal Cluj, în 2002, când a finanţat cu 12 milioane euro, prin intermediul fostului Minister al Economiei
şi Finanţelor, dezvoltarea serviciilor locale de apă, ca parte a unui program
ISPA.

Din 1990, BEI a acordat României împrumuturi totale de aproape 6,5 miliarde euro pentru finanţarea unor proiecte relevante. Din total, circa 680 milioane euro au fost credite
pentru susţinerea proiectelor de mediu şi cele ale autorităţilor locale.