Fostul director al Electrica Transilvania Nord, Gabriel Michael Ruga, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte şapte persoane, pentru nereguli în achiziţiile publice, care au adus un prejudiciu Electrica de peste 40 de miliarde de lei vechi, informează un comunicat remis miercuri.
Astfel, Mihael Gabriel Ruga, director general la filiala S.C. Electrica Transilvania Nord în perioada 2000-2006, în este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.
În judecată a mai fost trimis Constantin Stoica, director la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Transilvania Nord în perioada 2002-2005, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Transilvania Nord, a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.
Vasile Croitoru va răspunde pentru acuzaţiile de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, spălare de bani, concurenţă neloială, toate în formă continuată. Oana Caraba şi Gabriel Traian Ruga sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată;
În judecată au fost trimişi şi Dumitru Osman, acţionar şi administrator al S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. TIMIŞOARA, pentru spălare de bani, Petre Neacşu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la spălare de bani, şi Costel Croitoru pentru complicitate la dare de mită şi spălare de bani.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2002-2004, un grup infracţional iniţiat şi condus de Vasile Croitoru, în baza unui plan amănunţit, de amploare şi cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse
contrafăcute la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Banat (S.I.S.E.) şi S.I.S.E. Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., în condiţiile în care conducătorii acestor instituţii au încălcat legislaţia referitoare la achiziţiile publice, în schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vânzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtând fraudulos marca „Siemens”, către sucursale şi filiale ale Electrica S.A., la preţuri supraevaluate.