luni, 17 august 2009

Profitul net al KazMunaiGas a scăzut cu 86% în primul semestru al 2009

Compania petrolieră şi de gaze naturale a Kazahstanului, KazMunaiGas, a anunţat miercuri reducerea cu 86% a profitului net consolidat obţinut în primul trimestru din 2009, la 260 milioane dolari, informează Reuters.

Producţia de petrol a urcat cu 1,2% faţă de perioada similară din 2008, la 9 milioane tone, a precizat KazMunaiGas într-un comunicat.

KazMunaiGas este acţionarul principal al companiei KazMunaiGas Exploration and Production, listată la bursa de la Londra.

KazMunaiGas a ajuns să controleze în totalitate The Rompetrol Group după ce omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25% pe care o mai deţinea din compania petrolieră românească.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat ratingul Baa2 al companiei kazahe de petrol şi gaze naturale KazMunaiGas iar Standard & Poor's a redus ratingul creditelor pe termen lung ale companiei kahaze de la 'BBB-' la 'BB+', cu perspectivă stabilă.

Decizia vine după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingurile datoriilor pe termen lung în monedă străină şi naţională la 'BBB-', respectiv 'BBB', şi ratingul 'F3' al datoriei pe termen scurt în monedă străină al KazMunaiGas .