joi, 9 iulie 2009

1.710 poliţişti de ordine publică, trimişi în intersecţiile Bucureştiului

Numărul poliţiştilor care pot constata contravenţii şi infracţiuni rutiere creşte de trei ori
Primăriile vor „dona” poliţişti comunitari

Din 15 septembrie, intersecţiile Capitalei se vor umple de poliţişti, la fel ca pe durata summit-ului NATO, iar de data aceasta „valul de uniforme” nu va dura doar câteva zile: odată cu lansarea campaniei „Câştigă timp, nu bloca intersecţia”, 1.710 poliţişti de la ordine publică au primit competenţe în domeniul circulaţiei, pentru prima oară în istoria Poliţiei Capitalei.
Practic, numărul poliţiştilor care pot constata contravenţii şi infracţiuni rutiere creşte de peste 3 ori: până acum, aceste atribuţii le reveneau doar celor 760 de ofiţeri şi subofiţeri de la Brigada de Poliţie Rutieră (BPR).
În plus
, şi autorităţile locale mobilizează pentru dirijarea traficului peste 200 de poliţişti comunitari: primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri că primăriile de sector şi primăria generală vor desemna agenţi care să urmeze cursuri cu formatori de la BPR, urmând ca, după încheierea acestora, să dirijeze traficul
în marile intersecţii.
Doar 600 de şoferi sancţionaţi pentru blocarea intersecţiei
Data de 15 septembrie a fost aleasă pentru deschiderea campaniei întrucât începerea anului şcolar şi sfârşitul perioadei concediilor marchează o veritabilă „explozie” de trafic în Bucureşti. Aglomeraţia duce la creşterea spectaculoasă a indisciplinei rutiere, iar şeful BPR, comisarul-şef Marian Motoc, susţine că aceasta este una din principalele cauze ale blocajelor de trafic: „‘Ne întâlnim cu o serie de şoferi care blochează intersecţiile.
Nu respectă o serie de noţiuni de bază, precum depăşirea coloanei la semafor, opriri şi staţionări neregulamentare, nerespectarea culorii roşii a semaforului electric”. Conform aceleiaşi surse, numărul mic al poliţiştilor de la BPR a făcut până acum imposibilă sancţionarea acestei încălcări a Codului Rutier: dintre cele 250.000 de sancţiuni date şoferilor de la începutul anului, doar 600 au fost pentru blocarea intersecţiei.
Info plus:
Se inaugurează semaforizarea inteligentă
Odată cu începerea anului şcolar vor fi date în folosinţă 94 de semafoare incluse în programul Managementului Traficului. În momentul de faţă, acestea sunt în stadiul de probe, urmând ca până pe 15 septembrie să fie complet operaţionale.
Brigada Rutieră n-are cu cine
În Capitală sunt înmatriculate 1.130.000 de maşini, traficul depăşind cu peste 80% capacitatea de preluare a inelului median. Brigada de Poliţie Rutieră are prevăzute în schema de personal 960 de posturi, peste 200 dintre acestea fiind în prezent neocupate, în pofida celor câteva serii de angajări.
9544 este un număr de telefon special pentru blocajele de trafic, la care bucureştenii vor putea solicita prezenţa unor echipaje ale Poliţiei Rutiere. Poliţia Capitalei speră ca, în acest fel, timpul de răspuns în gestionarea ambuteiajelor să scadă considerabil, iar efectul de „propagare” a blocajelor rutiere să scadă semnificativ.