luni, 20 iulie 2009

UE va accelera finanţarea proiectelor regionale

Comisa Europeană va accelera plăţile către statele membre din unele fonduri destinate dezvoltării regionale şi ajutării inserţiei profesionale, în cadrul unui plan european de relansare, Potrivit AFP programul
va fi prezentat mâine.

Aceste fonduri, care permit cofinanţarea proiectelor în cadrul politicii de coeziune a UE, reprezintă "un element-cheie" al acestui plan, pentru că "accelerând aceste plăţi, se restabileşte încredere, având în vedere că lipsa de încredere este acum o mare problemă", a declarat astăzi, Dennis Abbott, purtător de cuvânt al Comisiei pentru politica regională.

El nu a precizat care ar putea fi suma. Potrivit unei surse, există "toate şansele să fie între şase-şapte miliarde de euro
".

Comisia va anticipa astfel plăţile care ar trebui să intervină la sfârşitul perioadei bugetare 2007-2013 - adică în 2013, chiar 2014 - odată realizate proiectele. Suma totală a politicii de coeziune UE pentru această perioadă este de 348 miliarde de euro.

Banii provin de la Fondul european de dezvoltare regională, care susţine realizarea infrastructurilor şi investiţiilor în producţiile care creează locuri de muncă, şi din Fondul social european, care finanţează proiecte de inserţie profesională şi de formare.