r-un sondaj facut pe site-ul Ministerului Educatiei, peste 32% dintre elevii care au votat doresc sa poarte uniforme scolare, dar care sa fie in pas cu moda
. Desi parintii sunt de acord, unii inspectori scolari se opun. Potrivit legii, fiecare unitate de invatamant trebuie sa dispuna de un insemn personalizat.
Pe forumul Ministerului Educatiei a fost initiat un sondaj de opinie in randul elevilor, prin care acestia sa raspunda la intrebarea “Sunteti de acord cu reintroducerea uniformei in scoli si licee?” Asemenea sondaje s-au mai facut in ultimii ani si, firesc, raspunsul tinerilor a fost, cu foarte mici exceptii, un “nu” hotarat. Acum, la inceput de nou an scolar, se constata ca, pentru prima data, optica elevilor in aceasta privinta s-a schimbat fundamental. Din cei peste 500 de tineri care au votat, 32,11% dintre ei au raspuns pozitiv la rubrica “Se poate, daca vor face uniforme «cool»”. Mai pe romaneste, acestia se refera la faptul ca uniformele scolare sa fie in pas cu moda. Procentajul celor care ar fi dispusi sa poarte uniforme scolare il depaseste, nu cu mult, pe cei care in ruptul capului nu accepta o asemenea vestimentatie (30,39%). Pentru rubrica “Da, e o idee excelenta! As fi mandru(a) de uniforma mea!” au votat afirmativ doar 18,87% dintre elevi. Obligativitatea purtarii de uniforme scolare este o tema care se comenteaza tot mai mult in ultimii doi-trei ani, mai ales in contextul in care actele
de indisciplina, atat in scoala, cat si in afara ei, unele dintre aceste ajungand chiar sa fie de natura penala, s-au inmultit intr-un mod ingrijorator. “In toate unitatile de invatamant trebuie sa se ajunga la o normalitate. Nu dorim sa militarizam scolile si liceele, insa purtarea uniformelor scolare o consider benefica deoarece ar elimina, printre altele, elementele de vulgaritate, de teribilism. Repet, nu trebuie sa transformam scolile in manastiri, insa activitatea educationala trebuie sa se desfasoare in conditii de bun-simt”, ne-a declarat Marian Banu, prutatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. O parere similara ne-a fost transmisa si de Mihaela Gunea, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti: “In ultimele trei zile am organizat o dezbatere in cadrul careia s-a discutat si problema uniformelor scolare. Noi suntem pentru introducerea acestora, dorim sa evitam tinuta indecenta. O asemenea vestimentatie aduce mai multa siguranta copiilor si, pe de alta parte, ea ii obliga sa-si controleze mai bine atitudinea si sa mai dispara din obraznicie. Introducerea uniformei scolare trebuie sa se faca cu o singura conditie: fiecare scoala trebuie sa-si aleaga propria uniforma. Ministerul Educatiei nu poate lua unilateral o asemenea decizie si nu are dreptul sa organizeze, asa cum procedeaza de regula, de unul singur licitatii pentru uniforme, atata timp cat este vorba de banii parintilor”.
Lege exista, dar nu este aplicata in scoli
Pe fondul inmultirii actelor de indisciplina in care sunt implicati elevii, inca de anul trecut, Parlamentul a promulgat Legea nr. 35, publicata in «Monitorul Oficial» pe data de 08.03.2007. Astfel, la articolul 5, se stipuleaza urmatoarele: “Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de invatamant respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea”. Nu exista, la nivelul inspectoratelor scolare si al Ministerului Educatiei, o statistica privind numarul de scoli care a aplicat aceasta reglementare legislativa. “Pe raza municipiului Bucuresti nu s-a prea respectat aceasta hotarare a Parlamentului. Vrem sau nu vrem, fiecare unitate de invatamant trebuie sa aiba o emblema personalizata pe care elevii sunt apoi obligati sa o poarte. Insa, acest semn distinctiv trebuie realizat numai cu aprobarea consiliului profesoral”, ne-a mai precizat Marian Banu, inspector ISMB. “Nu am o statistica in aceasta privinta, dar cred ca peste 90% dintre unitatile de invatamant din judetul Galati si-au creat o emblema, un semn propriu de identitate. In privinta uniformelor scolare, eu nu prea sunt de acord, din mai multe motive. Unul tine de situatia financiara a familiilor. Numerosi parinti nu-si permit sa procure o asemenea uniforma, pentru ca nu sunt bani. Din punct de vedere educational, nu sunt de acord deoarece nu mi se pare estetic ca toti elevii intr-o clasa sa fie imbracati la fel. In conditiile in care noi ii pregatim pentru o libertate in gandire, ei trebuie sa simta in scoala ca detin o independenta si, din acest punct de vedere, consideram ca orice tendinta vestimentara trebuie sa insemne o tendinta de cunoastere. Uniformele trebuie imbracate in alta parte, nu acolo unde formezi simtul practic, gustul estetic”, ne-a declarat Tania Bogdan, inspector scolar general pe judetul Galati. La randul lor, sindicatele considera ca legea trebuie aplicata de toate unitatile de invatamant si ca reintroducerea uniformei in scoli este benefica: “Intr-adevar, Legea 35 nu prea a fost aplicata de la aparitia ei. Unitatile de invatamant trebuiesc sa-si adopte propria emblema. Dupa parerea nostra, este bine ca elevii sa poarte o uniforma moderna, situatie ce ar personaliza scoala respectiva si le-ar acorda acestora mai multa prestanta”, ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar.