joi, 9 iulie 2009

Preoţii nu vor mai fi verificaţi de CNSAS, au decis astăzi senatorii jurişti

Înalţii prelaţi şi preoţii nu vor mai fi verificaţi de CNSAS, iar foştii nomenclaturişti PCR nu vor fi asimilaţi colaboratorilor, a decis astăzi Comisia juridică a Senatului, care a abrogat o serie de prevederi din Legea accesului la propriul dosar
şi din ordonanţa Guvernului emisă după decizia CCR.

Amendamentul de eliminare a înalţilor prelaţi şi a preoţilor din categoriile de persoane verificate de CNSAS a fost admis cu 5 voturi pentru (PSD şi PRM), 2 contra (PD-L şi UDMR) şi o abţinere (PNL). Comisia nu a mai supus la vot o propunere a senatorului PNL Norica Nicolai, prin care se dorea verificarea preoţilor la cererea cultului căruia îi aparţin.

Soluţia de compromis a senatorului liberal a venit şi în urma argumentelor PSD şi PRM, potrivit cărora Constituţia confirmă autonomia Bisericii. Însă, demonstraţia social-democratului Şerban Nicolae şi a senatoarei PRM Verginia Vedianş a fost criticată de udemeristul Peter Eckstein Kovacs, care a caracterizat argumentele drept "puerile".

"Există autonomie universitară şi îi verificăm pe profesori", a spus senatorul UDMR.

Senatorii-jurişti au decis, de asemenea, redefinirea noţiunii de colaborator, printr-un amendament PSD (Ungureanu-Chelaru). Conform hotărârii comisiei, colaborator este pesoana care a furnizat cu intenţie informaţii Securităţii, coraborat cu alte probe. Amendamentul a fost votat cu majoritate, înregistrându-se un singur vot împotrivă (Peter Eckstein Kovacs) şi o abţinere (Şerban Nicolae).

Senatorii-jurişti au mai exclus din categoria colaboratorilor persoanele care, având competenţe decizionale, juridice sau politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activităţile Securităţii, ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

La solicitarea CNSAS, au fost asimilate colaboratorilor şi persoanele care înlesneau culegerea de informaţii sau şi-au pus voluntar locuinţa la dispoziţia Securităţii.

Senatorii jurişti vor relua dezbaterile într-o şedinţă viitoare pentru a definitiva raportul asupura ordonanţei Guvernului care a fost emisă pentru a asigura continuarea funcţionării CNSAS, după ce, la sesizarea avocatului lui Dan Voiculescu, deputatul PC Sergiu Andon, magistraţii Curţii Constituţionale au decis că această instituţie s-ar afla în afara cadrului constituţional întrucât se constituie într-o "instanţă de judecată" paralelă.

Ca atare, Guvernul a fost nevoit să reglementeze situaţia CNSAS prin ordonanţe de urgenţă. Pentru a pune Legea Ticu în acord cu decizia CCR, Executivul a stabilit că CNSAS nu mai dă verdicte de colaborare sau necolaborare cu Securitatea, ci, în baza documentelor, emite note care sunt apoi înaintate direct instanţei de judectă spre pronunţare.
Raportul comisiei va intra apoi în dezbaterea plenului Senatului, cameră decizională.

Decizia de eliminare a preoţilor de sub incidenţa CNSAS a fost luată iniţial de Camera Deputaţilor, prima cameră sesizată, în sesiunea de trecută. În aprilie, deputaţii i-au exclus pe reprezentanţii cultelor religioase dintre categoriile care pot fi verificate la cerere de către CNSAS, adoptând un amendament al social-democratului Eugen Nicolicea.

CNSAS a dat deja verdicte de colaboratori cu securitatea pentru cinci înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe, respectiv pentru Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, Pimen Zainea, arhiepiscop ortodox al Sucevei şi Rădăuţilor, Andrei Andreicuţ, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Casian Crăciun, episcop al Dunării de Jos, şi Calinic Argatu, episcopul Argeşului, dar şi pentru Sandi Mehedinţu, preot paroh la Biserica Colţea din Bucureşti.