joi, 9 iulie 2009

Dilemă în Primărie: cimitirul e sau nu „loc cu verdeaţă“?

Noul director de la APLAB susţine că fosta conducere a municipalităţii a umflat cifra suprafeţei de spaţiu verde cu cimitirele şi cu locurile virane pline cu buruieni

Bucureştenii au doar 1.700 de hectare de spaţiu verde, şi nu 2.200, câte a prezentat fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, la final de mandat, susţine Gabriel Iosif, noul director al Administraţiei Parcurilor, Lacurilor şi Agrement Bucureşti (APLAB). „Doar 1.700 de hectare sunt spaţiu verde în adevăratul sens al cuvântului, restul sunt cimitire, buruieni sau spaţiul verde dintre şinele de tramvai. Nu vreau să ajung să invit bucureştenii în spaţiul verde pe linia lu’ 41“, a declarat, în prima sa zi de mandat, Gabriel Iosif. Noul şef al parcurilor susţine că vrea să aducă mai multă verdeaţă în Bucureşti, el câştigând acest post cu proiectul „Mai mult spaţiu verde“.

După declaraţia scurtă, Iosif a fugit de ziarişti şi n-a mai dat explicaţii de unde i-au ieşit numai 1.700 de hectare şi cum a calculat zonele cu buruieni.
Totuşi, potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei pe vremea lui Videanu, în aprilie anul acesta existau 2.220 de hectare de spaţii verzi publice, adică parcuri şi grădini, şi încă 950 de hectare unde au fost luate în calcul alte zone verzi: din cimitire, din grădina botanică, din pepiniere, din terenurile cu buruieni şi chiar iarba dintre şinele de la tramvai. Prin urmare, fostul primar nu lua în calcul şi cimitirele atunci când se vorbea despre „spaţiile verzi publice“. Asta înseamnă că ori la această oră nu se ştie dacă cimitirele sunt sau nu catalogate drept „spaţii verzi“, ori noul director al APLAB are cifre proaspete.
Aceleaşi date publicate de Primăria Generală în luna aprilie arată că sectorul 3 stă cel mai bine cu verdeaţa, cu 575 de hectare, fiind urmat de sectorul 2, care are 354 de hectare. Pe locul trei este sectorul 6, al lui Cristian Poteraş, unde bucureştenii au 333 de hectare, în timp ce locuitorii sectorului 1 au 329 de hectare. Pe ultimele două locuri sunt sectoarele 4 şi 5, cu 187 de hectare, şi, respectiv, 178 de hectare.
Din 1989 şi până în 2001 suprafaţa de spaţiu verde din Capitală a scăzut, fiind redresată până în 2005, după care a început iarăşi să scadă, astfel că, dacă în ‘89 Capitala avea 3.471 de hectare de spaţiu verde, în numai cinci ani, în 1995, a ajuns la 2.283 de hectare, iar în 2001 la 1.777. Totuşi, în anul 2005, bucureştenii au ajuns să aibă din nou 2.075 de hectare, ca în 2007 suprafaţă să scadă cu 117 hectare, potrivit datelor furnizate de municipalitate.