De la 1 august, proprietarii de apartamente risca sa primeasca amenzi intre 500 si 1000 lei daca nu au montate repartitoare de caldura la calorifere, conform Legii nr. 51/2006 si HG nr. 933/2004. Sanctiunile sunt in concordanta cu legislatia europeana, care prevede ca fiecare abonat la sistemul centralizat de termoficare trebuie sa plateasca numai cat consuma, el avand posibilitatea sa-si regleze, dupa preferinta, temperatura agentului termic.
Goana dupa aparate
Primarul general Adriean Videanu le promitea bucurestenilor, anul trecut, ca municipalitatea va suporta din buget o asemenea investitie, asa cum a procedat la contorizarea scarilor de bloc. Ulterior, edilul Capitalei a constatat ca aceasta operatiune este imposibil de realizat, din punct de vedere juridic, pentru ca utilizarea banilor publici in proprietati private este ilegala. Cu aceasta ocazie, Videanu a dat uitarii tot proiectul, insa a omis sa le spuna si cetatenilor ca Primaria nu mai poate sa-i ajute.
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari HABITAT, ii avertizeaza pe posesorii apartamentelor ca mai au la dispozitie patru luni pentru a-si instala aparate de masurare a consumului. El ne-a declarat ca informarea oamenilor asupra responsabilitatilor pe care le au, potrivit actelor normative amintite, i-ar determina sa ia masuri in acest sens, desi este convins ca amenzile nu vor fi aplicate chiar la 1 august. Pe de alta parte, Mereuta considera ca autoritatile locale au datoria sa aloce fonduri pentru familiile sarace si pensionari, din care sa se suporte contravaloarea repartitoarelor si a instalarii lor.
Murgeanu si solutia salvatoare
Razvan Murgeanu, viceprimarul general responsabil cu utilitatile publice, ne-a spus ca o solutie salvatoare ar fi ca municipalitatea sa adopte si in cazul repartitoarelor modelul proiectului de anvelopare a blocurilor: "Primaria sa faca un imprumut cu care sa garanteze anveloparea, urmand ca respectivii bani sa fie preluati de la cetatean, cu rata sau dobanda aferenta, pe care o cer bancile. Dar pentru aceasta nu ajunge numai vointa Consiliului General, ci este necesara si o Hotarare de Guvern care sa lase primariile sa crediteze cetateanul". Pentru a dezbate aceasta tema, edilul se va intalni, luni, cu Mihai Mereuta si Radu Opaina, liderii celor doua federatii ale asociatiilor de proprietari.
RADET cu instalarea
Un alt ajutor pe care il poate oferi municipalitatea este montarea repartitoarelor de catre RADET. "In Bucuresti, 99,9% dintre scarile de bloc sunt contorizate, restul urmand sa intre in etapa a doua de contorizare, pentru ca sunt dotate cu contoare mecanice, vechi, care trebuie inlocuite. Eu le-am spus celor de la RADET sa-si faca o divizie prin care sa monteze ei repartitoarele, pentru ca sunt multe firme neautorizate care fac aceasta operatiune", ne-a precizat Murgeanu, mentionand insa ca proprietarii trebuie sa achite costul operatiunii.
In privinta celor care vor aplica amenzile, edilul are rezerve: "Nu stiu cine ar putea sa aplice amenzile, pentru ca nimeni nu poate sa intre in casa
omului, decat cu mandat. Este foarte complicat, pentru ca Primaria nu poate sa dea amenzile. Ar trebui sa faca acest lucru Guvernul, prin organele abilitate".
In privinta beneficiilor aduse de repartioare, Murgeanu este ferm: "Din punct de vedere strict banesc, este mult mai avantajos sa ai repartitoare, pentru ca acestea economisesc bani. E un principiu de baza al serviciilor
publice: platesti cat consumi. Oamenii vor vedea ca, in timp
, ies mult mai avantajos. In primul rand, pentru ca isi regleaza fiecare temperatura pe care o doreste. Este inadmisibil pentru un om, in secolul XXI, care are posibilitate sa-si imbunatateasca conditiile de viata
, sa nu o faca".
Repartitor degeaba
Totusi, o parte dintre cei care si-au montat astfel de aparate s-au trezit cu facturi duble pentru consumul de agent termic, din cauza ca nu au fost informati corect cu privire la efectele pe care le poate avea asupra facturii un prosop, o haina sau orice alta textila pusa la uscat pe calorifer. De asemenea, populatia nu cunoaste ca perdeaua atarnata peste calorifer sau caldura degajata de aragaz este masurata de acel repartitor. Mai mult, la aerisirea incaperii incalzite trebuie inchis robinetul termostatic, lasat in aceasta pozitie 15 min., dupa care se deschide geamul, este lasat doar 10 min. deschis, apoi se inchide fereastra si se asteapta un alt sfert de ora pana la redeschiderea robinetului.
O alta metoda de incarcare a facturilor
este cititul contoarelor. Dupa ce au vandut repartitoarele la pachet cu serviciile de citire si calcul al consumurilor, la niste preturi uneori inaccesibile, societatile respective modifica taxa de citire in functie de evolutia cursului valutar. Cand moneda euro scade, firmele percep taxele de citire a contoarelor in lei si viceversa, societatile folosind acte aditionale pe care le incheie cu asociatiile de locatari. Societatile se folosesc de prevederea legala care obliga asociatiile de locatari sa isi monteze repartitoare pentru a creste valoarea comisioanelor de citire.