Scrisoarea presedintelui Traian Basescu adresata partidelor, dupa consultarile pe care le-a organizat la Cotroceni, nu a fost bine primita de majoritatea liderilor politici, cu exceptia celor de la PD si, prin urmare, nu a generat decat un lant de reactii critice. Asa cum era de asteptat, cei mai polemici politicieni sunt liberalii. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, este de parere ca seful statului incalca din nou Constitutia. "El nu are competenta de a dicta Parlamentului daca si cand sa acorde votul unui Guvern si nici nu are dreptul constitutional de a cere primului ministru sa isi restructureze sau nu Cabinetul, ori de a-i spune cand sa o faca", a declarat Olteanu, care a tinut sa precizeze ca scrisoarea lui Basescu reprezinta o "imixtiune a unui politician izolat, cu teama ca ar putea face obiectul suspendarii".
Surse din PNL sustin ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu a luat, inca, o decizie cu privire la scoaterea democratilor din Executiv printr-o restructurare, in pofida faptului ca majoritatea liderilor liberali insista ca saptamana viitoare sa prezinte un Cabinet PNL-UDMR in Parlament. Nici liderul PSD Mircea Geoana nu s-a aratat impresionat de scrisoarea basesciana. La fel ca si Bogdan Olteanu, presedintele PSD sustine ca Traian Basescu este doar un politician izolat. Pe de alta parte, Geoana i-a dat un ultimatum premierului Calin Popescu Tariceanu, cerandu-i sa se prezinte in fata Parlamentului, saptamana viitoare, cu un Cabinet restructurat, in caz contrar opozitia urmand sa depuna o motiune de cenzura pentru a clarifica situatia actualei guvernari. "Nu poate veni Pastele fara sa avem un Guvern pe care sa putem sa contam", a declarat liderul pesedist. Geoana mai sustine ca PSD este pregatit de guvernare.
Democratii, dupa ce au salutat indemnul prezidential - care, pe langa propunerea facuta executivului de a veni in Parlament pentru un vot de incredere, oferea ca alternativa anticipatele -, l-au criticat, ieri, pe premierul Tariceanu. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat ca stie ca premierului "i-ar pica foarte la suflet" daca PD s-ar enerva si s-ar retrage de la guvernare, intrand astfel in strategia elaborata de consilierii primului ministru, Tal Silberstein si Arthur Finkelstein, care sunt platiti cu 4 milioane de euro. Berceanu a mai spus ca retragerea PD i-ar oferi premierului o explicatie "la indemana" pentru a initia un guvern cu PSD si PRM. Lucrurile par sa se fi aranjat insa intre liberali, pesedisti si conservatori. Seful PC Dan Voiculescu a recunoscut, miercuri seara, la Realitatea TV, ca a discutat cu premierul Tariceanu si cu presedintele PSD Mircea Geoana despre restructurarea guvernului si oportunitatea introducerii unei motiuni de cenzura. Voiculescu a explicat ca nu a mai respectat ultimatumul pentru 12 martie, dat premierului pentru a se prezenta in Parlament cu un guvern exclusiv liberal, dupa ce Tariceanu i-a explicat ca are nevoie de udemeristi in Executiv. "Premierul mi-a explicat ca este foarte greu pentru el si PNL, cu o talpa mica de parlamentari sa formeze un guvern si ca, eventual, in acest guvern trebuie sa intre si 2-3 ministri ai UDMR", a povestit Voiculescu. Seful PC a mai relatat o discutie pe aceeasi tema cu Mircea Geoana: "Mi-a explicat ca este bine sa nu fortam ziua
si data (de depunere a motiunii de cenzura- n.red)". Potrivit lui Voiculescu , Geoana l-a rugat sa nu-l preseze pe Tariceanu, care nu ar putea forma un nou guvern "cu teama termenului de 1, 2, 3 martie".