sâmbătă, 21 februarie 2009

Noua tarina a Rusiei

Un tribunal din Moscova a dat castig de cauza Elenei Baturina, cea mai bogata femeie din Rusia, in procesul de defaimare intentat de aceasta prestigioasei reviste „Forbes”. Tribunalul a decis ca redactia moscovita a „Forbes” sa-i plateasca Baturinei daune in valoare de 110.000 de ruble (4.244 de dolari), pe motiv ca un articol aparut in aceasta revista a afectat reputatia firmei conduse de sotia primarului Moscovei.

Cu o avere de 2,3 miliarde de dolari, Baturina (43 ani) se situeaza pe locul
335 in topul „Forbes” al celor mai bogati oameni din lume si este singura femeie printre cei 53 de miliardari ai Rusiei. Scandalul dintre ea si „Forbes” a izbucnit in decembrie, cand revista a publicat un articol de sapte pagini
despre compania Inteko, pe care o conduce.

Desi articolul nu lansa acuzatii explicite la adresa sa, in material se relata amanuntit cum isi restructureaza Baturina afacerile, astfel incat sa-si poata vedea de treaba si dupa ce mandatul de primar al sotului ei, Iuri Lujkov, va expira, in decembrie 2007.

La vremea respectiva, Baturina a incercat sa opreasca publicarea materialului, acuzand faptul ca a fost citata gresit intr-o fraza ce aparea chiar pe prima pagina si care suna la modul: „Am protectie garantata”. Redactia a acceptat modificarea propozitiei, varianta noua fiind: „La fel ca si ceilalti investitori, am protectie garantata”.

Dupa aparitia articolului, Baturina a facut presiuni pentru a afla sursele folosite de ziaristi, iar la refuzul indignat al acestora a decis sa-i dea in judecata. Baturina nu este la primul proces intentat ziarelor care scriu despre ea si, de fiecare data, a castigat.

Ascensiune rapida

De la muncitoare la miliardara

Elena Baturina a inceput de jos, ca muncitoare intr-o fabrica din Moscova. Apoi, a facut studii de management si s-a angajat in cadrul primariei, unde, in 1987, l-a cunoscut pe Iuri Lujkov. Cei doi s-au casatorit in 1991. Ea avea 25 de ani si era la a doua casnicie, iar el avea 55. In acelasi an a intrat in afaceri, cu o cooperativa specializata in productia de mase plastice. Treptat, Inteko s-a transformat intr-un urias holding, cu interese in constructii, finante, industria petrochimica, agricultura, comert si marfuri de larg consum.

In opinia expertilor „Forbes”, la ora actuala masele plastice reprezinta un procent neinsemnat din activitatea holdingului, atentia fiind concentrata, cu precadere, spre constructii si productia de materiale de constructii. Fire sportiva, Elena Baturina este mare amatoare de tenis, de calarie, precum si de vanatoare. Ea si Lujkov au doua fete adolescente.