Romania ocupa primul loc intr-un clasament privind statele central si est-europene unde companiile straine intentioneaza sa-si majoreze investitiile directe, in acest an, realizat de banca austriaca OeKB. Urmatoarele trei clasate in ierarhia intocmita de OeKB sunt Bulgaria, Ucraina si Rusia. Banca austriaca, specializata in finantarea exporturilor, a prezentat primul indice al climatului de afaceri din Europa Centrala si de Est. "Potrivit estimarilor si asteptarilor repondentilor, cresterea economica rapida inregistrata in 2006 in Europa Centrala si de Est nu doar ca se va mentine, dar s-ar putea accelera. Cele mai atractive sunt Romania, Bulgaria, Rusia si Ucraina, in vreme ce optimismul din Ungaria este mai degraba rezervat, comparativ cu alte state", se arata intr-un comunicat al OeKB.
Principalele sectoare industriale in care firmele straine si-ar extinde operatiunile sunt mineritul, energia
si furnizarea apei, bancile, asigurarile si sectorul imobiliar. De altfel, multe dintre aceste domenii au fost vizate si de strainii care si-au exprimat direct intentia de a investi in Romania. Directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Sorin Vasilescu, a declarat ca Romania este si va ramane o destinatie preferata pentru investitorii straini. In ceea ce priveste ordinea domeniilor
in care companiile din afara tarii ar dori sa investeasca, Sorin Vasilescu este de parere ca sectorul imobiliar si cel al constructiilor sunt, la acest moment, preferate de investitori, datorita dezvoltarii continue. "Pentru sectorul energetic, solicitarile vin in special pentru "energia curata"-biodiesel si energia eoliana. Avem solicitari in acest sens de la firme atat din Uniunea Europeana, cat si din Israel si Canada. Explicatia este simpla: costurile sunt reduse, iar materia prima exista din plin. Din pacare, nu exista o legislatie bine conturata in domeniu", spune directorul ARIS. Pentru sectorul imobiliar, exista doua categorii de investitori, cei care merg direct la autoritatile locale si cei care se adreseaza ARIS, insa si aici exista numeroase cereri. In plus
, piata materialelor de constructii pare sa se dezvolte foarte mult, multe dintre companiile care activeaza pe piata romaneasca orientandu-se spre fabricarea acestora in Romania. "Vom miza pe investitii green-field", a mai adaugat Sorin Vasilescu, care a adaugat la lista domeniilor cu potential industria auto si de componente auto, IT si cea farmaceutica. Referitor la evolutia investitiilor straine directe dupa aderarea Romaniei la UE, conducerea ARIS spune ca a crescut considerabil valoarea investitiilor, fiind demarate proiecte de anvergura.
Studiul, bazat pe analiza a 314 companii, cu peste 1.000 de subsidiare in Europa de Est, releva ca 70% dintre acestea anticipeaza imbunatatirea situatiei economice generale, in ultimele 12 luni, iar 64% estimeaza perspective pozitive privind mediul de afaceri.