sâmbătă, 21 februarie 2009

Marea Britanie: arestări în dosarul atentelor teroriste

orţele de securitate britanice au arestat trei persoane în legătură cu atacurile sinucigaşe cu bombă din iulie 2005. Suspecţii sunt bănuiţi că ar fi ajutat şi ar fi instigat la acte de terorism.

Doi dintre ei au fost reţinuţi pe aeroportul din Manchester, în momentul în care încercau să ia un avion spre Pakistan. Cea de-a treia arestare s-a petrecut la scurt timp
, la Leeds.

Deşi atacurile de la 7 iulie au fost opera unor atentatori sinucigaşi, forţele de securitate britanice au declanşat o amplă operaţiune pentru a identifica orice alte persoane care ar fi fost implicate.

Forţele de ordine au sugerat că nu se poate lua în calcul ipoteza că cei 4 atentatori au acţionat singuri, fără a fi ajutaţi de alte persoane.

Evoluţii noi

La peste un an şi jumătate de la incidentele soldate cu moartea a 52 de persoane, poliţia a operat în sfârşit trei arestări, în cadrul acestei investigaţii de mare amploare.

Se crede că cei trei ar fi ştiut despre atacul terorist sau i-ar fi ajutat şi încurajat pe atacatori, chiar dacă suspecţii nu sunt bănuiţi că ar fi chiar ei potenţiali atentatori sinucigaşi.

Forţele de securitate cercetează acum cinci proprietăţi din Leeds, din aceeaşi zonă a oraşului de unde proveneau trei dintre atentatorii sinucigaşi. Sunt investigate de asemenea şi două locuinţe din Londra.

Al Qaida a revendicat responsabilitatea
atacurilor din 7 iulie, iar Londra nu a pus la îndoială responsabilitatea grupării teroriste.

Arestările survin după ce, timp de luni de zile, experţii au încercat să obţină o imagine cât mai clară a legăturilor dintre atentorii britanici şi elemente din exterior, în special din Pakistan.