sâmbătă, 21 februarie 2009

Viorel Hrebenciuc vrea s-o faca doar cu PNL

Cu PNL sau cu PD? Aceasta este marea dilema a pesedistilor. In partid s-au format deja doua curente de opinie.

Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD, e unul dintre partizanii apropierii de PNL. „Eu zic: cu PNL“, raspunde el intrebarii directe: „Cu PNL sau cu PD?“. Hrebenciuc explica si de ce: „De ani intregi am fost mai aproape de ei. Nu stiu sa zic exact de ce. Asa…“. Considerat ca unul dintre cei mai influenti lideri ai partidului, adesea poreclit „sforarul“, Hrebenciuc spune ca inclusiv Mircea Geoana sustine ideea
unei colaborari cu liberalii: „Prima optiune e cu Tariceanu. A spus-o clar Geoana“.

Intrebat ce inseamna o apropiere de PNL, Hrebenciuc devine brusc prudent, lasind spatiu deschis negocierilor. Lui, personal, i se pare mult mai probabila ideea unui „guvern foarte minoritar“ sprijinit „punctual, pe anumite legi“ in Parlament de PSD. Solutia apropierii de PNL pare o idee buna si pentru alti lideri pesedisti. Dan Nica, Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu sint unii dintre acestia - sustin surse din PSD.

Cu PD inainte

Cealalta grupare pesedista ar vrea cu PD la guvernare. Ideea a prins aderenti printre liderii Grupului de la Cluj. Despre relatiile strinse dintre Vasile Blaga (PD) si Ioan Rus, respectiv Vasile Dincu (PSD) s-a tot vorbit. Exista un singur mare impediment aici: existenta acelei prevederi din statutul PD care spune ca se interzice orice fel de colaborare cu PSD. „Ei au in statut acea problema. Nu avem inca semnale ca s-ar dori eliminarea ei“, ne-a spus ieri unul dintre reprezentantii Grupului de la Cluj. Spre deosebire de varianta cu liberalii, care nu implica neaparat o intrare la guvernare, sustinatorii colaborarii cu democratii merg pe ideea unei guvern PSD-PD, eventual cu sprijin UDMR.

Geoana, in expectativa

Mircea Geoana nu sprijina nici una dintre formule. „Nu a venit nimeni cu nimic clar. Nici PNl, nici PD. Nu avem decit propuneri, ipoteze, vrajeli. Sa vina cu ceva clar si apoi mai vedem“, ne-a declarat unul dintre apropiatii lui Geoana.

Ieri, Mircea Geoana a declarat public ca daca saptamina viitoare Guvernul nu va prezenta un Executiv restructurat se va inainta o motiune de cenzura care sa duca la demiterea Cabinetului Tariceanu. Este o fortare de mina.

„Pozitia noastra este extrem de simpla: nu poate sa ne prinda Pastele fara un Guvern pe care sa stim ca putem sa contam in calitate de cetateni si ca Parlament. Tergiversarea, tragerea de timp
, gasirea de solutii, de variante reprezinta in acest moment pentru noi doar simple paliative, avem nevoie de un raspuns politic clar“, a spus Geoana.

*
PD se tine tare de scaun


Ministrul Radu Berceanu (PD) a sugerat ieri ca partidul sau i-ar putea cere demisia premierului atunci cind se va decide sa ii retraga sprijinul politic. Berceanu a spus ca „este foarte posibil“ ca PD sa ramina la guvernare si dupa ce ii va retrage lui Tariceanu sprijinul politic. „Daca ii retragem sprijinul nu inseamna ca trebuie sa plecam noi. Ii ridicam sprijinul, oficializam ideea ca din punctul nostru de vedere nu mai reprezinta Alianta si ca, din partea PD, ar trebui sa plece“, a explicat Berceanu urmatorii pasi ipotetici ai partidului din care face parte.

Tariceanu este nehotarit

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a luat o decizie cu privire la scoaterea democratilor din Executiv printr-o restructurare, in pofida faptului ca majoritatea liderilor PNL insista ca saptamina viitoare sa prezinte un Cabinet PNL-UDMR in Parlament, au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid. „Saptamina viitoare Tariceanu vine in Parlament cu un Cabinet restructurat“, este versiunea pe care tot mai multi liberali o sustin public. Cu toate acestea, surse din PNL au declarat ca premierul nu a luat o decizie, oscilind inca daca sa-i elimine pe democrati din Executiv. Majoritatea liberalilor insa il preseaza sa iasa, cel mai tirziu, saptamina viitoare, cu un Cabinet restructurat PNL-UDMR, solicitind un vot din partea Parlamentului, argumentul fiind acela ca opozitia PSD-PC-PRM va vota un guvern restructurat.

Consilierii premierului, precum si apropiatii acestuia din Guvern se opun inca unui asemenea gest politic ferm, argumentind prin faptul ca unii lideri PSD sint santajabili si, contra postului de director SIE, ar putea „face jocul“ lui Traian Basescu si sa „trinteasca“, in Parlament, un guvern minoritar.