sâmbătă, 21 februarie 2009

Romtelecom, profit mai mic cu 30 mil. euro in 2006

Romtelecom, principalul operator de telefonie fixa de pe piata locala, a inregistrat anul trecut venituri de 894,8 milioane euro, in scadere cu 3,8 procente in comparatie cu anul anterior, in urma reducerii numarului de linii de telefonie fixa si diminuarii traficului, atat la clientii individuali, cat si in cazul apelurilor din retelele altor operatori. Potrivit raportului financiar trimestrial publicat ieri de grupul elen OTE, proprietarul Romtelecom, profitul net corespunzator intregului an 2006 a fost de 55,2 milioane euro, in scadere fata de 84,9 milioane euro in 2005. Scaderea a fost cauzata mai ales de castigurile financiare mai reduse, de consolidarea pierderilor Cosmote, unde Romtelecom detine 30% dintre actiuni, si de impozitele mai mari. Potrivit OTE, aceste evolutii sunt explicabile prin efectul combinat al trecerii clientilor de la utilizarea telefoniei fixe la cea mobila
si al cresterii concurentei din partea operatorilor alternativi, respectiv companiile de pe piata serviciilor
de cablu.
Profitul inainte de scaderea dobanzilor, impozitelor, deprecierilor si amortizarilor (EBITDA), a fost de 338,3 milioane euro, in comparatie cu 341,5 milioane euro in 2005. Potrivit comunicatului Romtelecom, marja EBITDA s-a imbunatatit de la 36,7% in 2005 la 37,8% in 2006, in principal prin mentinerea costurilor sub control. "In 2006, Romtelecom a avut rezultate financiare pozitive, profitabilitatea companiei (EBITDA) mentinandu-se la aproximativ acelasi nivel ca in anul anterior. Continuand investitiile realizate in ultimii ani, cu 200 de milioane euro numai in 2006, Romtelecom a pregatit terenul pentru a avea in 2007 vanzari
cu mult mai mari pentru serviciile de Internet prin ADSL si televiziune digitala, cu obiectivul de a inlocui veniturile pierdute ca urmare a scaderii numarului de clienti de telefonie fixa", a declarat Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom.
Tendinta de scadere a veniturilor Romtelecom consemnata anul trecut s-a mentinut si in trimestrul al patrulea, cand veniturile s-au redus cu 2,6%, la 229,8 milioane de euro, in urma reducerii numarului de linii de telefonie fixa operate de catre companie, cat si diminuarii traficului, atat la clientii individuali cat si in cazul apelurilor din retelele altor companii. Numarul de linii a scazut cu 14% anul trecut, de la 3,95 milioane la 3,4 milioane.
Veniturile din interconectare (tarifele platite de clienti ai altor operatori care apeleaza numere din reteaua Romtelecom) s-au redus cu 16,9% in ultimul trimestru din 2006, in pofida mentinerii nivelului traficului, ca urmare a concurentei operatorilor de telefonie mobila si a celor alternativi, care utilizeaza reteaua Romtelecom la tarife reduse, impuse de autoritatea de reglementare in domeniu. Pentru sfarsitul anului 2006, compania a raportat o crestere cu 145% a veniturilor din servicii de date in timp
ce numarul clientilor de ADSL facturati era de 89.000 (in timp ce vanzarile au fost de aproximativ 100.000), in comparatie cu aproximativ 8.000 la sfarsitul anului 2005. De asemenea, veniturile din liniile inchiriate au cunoscut o tendinta de crestere, imbunatatindu-se cu 17%, potrivit datelor firmei.
Pe ansamblul anului, veniturile din serviciile de telefonie interne au scazut de la 640,5 milioane de euro la 604,6 milioane de euro, iar cele din telefonie internationala de la 144,2 milioane de euro la 126,5 milioane de euro. Compania a obtinut 290,37 milioane de euro din abonamente si 314,26 milioane de euro din serviciile de telefonie interne. Romtelecom este principalul operator de telefonie fixa de pe piata romaneasca, detine o cota importanta pe piata serviciilor de acces la internet de banda larga, iar anul trecut a lansat un serviciu de televiziune digitala, in urma unei investitii de 15 milioane de euro. Anul trecut, numarul angajatilor companiei a fost redus cu 6%, ajungand in prezent la 12.257 salariati.
Capitalul social al companiei este impartit de grupul grec OTE, cu 54,01% actiuni, si de statul roman, care este proprietarul a 45,09% din titluri.
Din grupul OTE face parte si operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania, unde Romtelecom detine 30% din actiuni.