ntilnirile dintre reprezentantii Adunarii Federale a Rusiei si Parlamentului R.Moldova sint o baza serioasa pentru continuarea formularii unei noi agende in relatiile moldo-ruse, a declarat presedintele Parlamentului Marian Lupu, in cadrul sedintei de miercuri a Comisiei si Parlamentului moldovean.
Lupu a mentionat ca aceasta prima intilnire dupa semnarea acordului de cooperare parlamentara in 2003, are o semnificatie deosebita. Potrivit lui Lupu, majoritatea problemelor nesolutionate ar putea sa fie reglementate in cadrul consultatiilor interparlamentare. In acest sens, Lupu a subliniat necesitatea elaborarii unor proiecte commune care sa poata dezvolta cooperarea in domeniul economic, umanitar si cultural.
"Pentru noi Rusia este unul dintre principalii parterni, iar relatiile cu Federatia Rusa au un caracter strategic", a mentionat presedintele Parlamentului. Totodata, el a precizat ca integrarea europeana a Moldovei nu va afecta relatiile cu Rusia.
In alt context, presedintele Legislativului a spus ca desi dialogul moldo-rus in problema
transnistreana este activ pe linia Executivului, acesta ar trebui extins si la nivel de Parlamente. Potrivit lui Marian Lupu, este nevoie de o solutie corecta a diferendului transnistrean in baza principiilor si normelor internationale, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a R.Moldova, precum si in baza Tratatului de prietenie si cooperare moldo-rus. Toate acestea, afirma Lupu, scot in prim plan problemele umane de respectare a drepturilor omului, unde rolul reprezentantilor puterii este incontestabil.
La Comisia interparlamentara de cooperare dintre Adunarea Federala a Rusiei si Parlamentul R.Moldova au fost discutate, miercuri, mai multe probleme economice, culturale si sociale. Reprezentantii legislativului rus au subliniat
ca sint interesati in primul rand de cooperarea economica dintre cele doua state.